Ο Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας διοργανώνει την πρώτη Φωτογραφική Εβδομάδα από τις 25 έως 31 Αυγούστου 2021. Είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο που υλοποιείται με τη Αιγίδα και την Χρηματοδότηση του ΥΠΠΟΑ στο πλαίσιο ενίσχυσης δράσεων εικαστικών τεχνών, αρχιτεκτονικής, φωτογραφίας και σχεδίου.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον προαύλιο χώρο του 5ου Γυμνασίου Καβάλας, στο θερινό κινηματογράφο “Ζέφυρο” και στην πλατεία Ελευθερίας Καβάλας και αφορούν εκθέσεις, ψηφιακές προβολές, διαλέξεις, παρουσιάσεις, ντοκιμαντέρ και εκπαιδευτικά προγράμματα για την καλλιτεχνική φωτογραφία.
Ευχή όλων είναι μέσα από την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος, η πρώτη Εβδομάδα Φωτογραφίας στην Καβάλα να εξελιχθεί σε ένα σημαντικό περιφερειακό φεστιβάλ.
Σε συνεργασία με το Cosmopolis 2021.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:
ΤΕΤΑΡΤΗ 25/8
“THE NEW NORMAL”
ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
Η έκθεση » THE NEW NORMAL » συγκεντρώνει φωτογραφίες που προέκυψαν από την πρωτόγνωρη συνθήκη της πανδημίας. Συμμετέχουν έμπειροι αλλά και νέοι φωτογράφοι, στοχεύοντας σε μια συλλογική δράση που θα μας βοηθήσει να επιστρέψουμε στην εξωστρέφεια την συλλογικότητα και την δια ζώσεις επικοινωνία.
Την έκθεση επιμελείται ο Στράτος Καλαφάτης.
Συμμετέχουν οι: Αργυρίου Μαρία, Ασλανίδου Μηλίτσα, Βαρδαβούλιας Δημοσθένης, Βιολιτζή Γεωργία, Γεωργακούδη Θεοδώρα, Γιαννούσης Βασίλης, Ευθυμιάδης Παντελής, Καλοκάρδη Νατάσσα, Καραβελίδης Αλέξης, Καροφυλλίδου Μαρία, Κεκρίδου Θένια, Κουμουλίδης Ηλίας, Κουράγιος Μιχαήλ, Κωνσταντινίδου Μυρτώ, Μανθόπουλος Τάσος, Μπέζα Χριστίνα, Μόμτσος Αλέξανδρος, Σαϊτανίδη Λιουντμίλα, Σικλ Νικολία, Τζελέπη Άννα, Τοπάλης Θεόδωρος, Τσουκαλάς Θάνος, Τυρολόγου Σώτη, Ψωμαδάκη Μαρία.
Διάρκεια έκθεσης 25-31 Αυγούστου,
Προαύλιος χώρος 5ου Γυμνασίου Καβάλας.
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 10.00-13.00 και 19.00-22.00
Εγκαίνια Τετάρτη 25 Αυγούστου ώρα 8.00μμ
ΠΕΜΠΤΗ 26/8
ΠΡΟΒΟΛΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ JAMES CHRESSANTHIS
Τζέιμς Χρυσάνθης, ASC, GSC
Ο Τζέιμς Χρυσάνθης είναι εικαστικός καλλιτέχνης, διευθυντής φωτογραφίας και σκηνοθέτης με έργο στη εικαστική παραγωγή με μικτά υλικά, τη φωτογραφία, ταινίες για το σινεμά, την τηλεόραση, μουσικά βίντεο και ντοκιμαντέρ. Συνεισέφερε σημαντική διεύθυνση φωτογραφίας στην ταινία Chicago, που κέρδισε βραβεία Oscar, και υπήρξε τρεις φορές υποψήφιος για βραβείο Emmy.
Με πρώτες σπουδές στη μηχανολογία, τη γλυπτική, τη ζωγραφική και τη φωτογραφία, η πρώτη του ταινία παρουσιάζει τη ζωή στη Λυνίσταινα, ένα απομονωμένο ορεινό χωριό κοντά στην Ανδρίτσαινα το 1980.
Όταν δεν βρίσκεται σε κινηματογραφικά πλατό, ο Χρυσάνθης εργάζεται ως εικαστικός, αξιοποιώντας τη φωτογραφία, το σχέδιο, τη ζωγραφική και το κολλάζ, το οποίο αντιπροσωπεύει τη συνεχή αλληλεπίδραση και το αμοιβαίο μπόλιασμα του φιλμ, των ψηφιακών και των χειροποίητων τεχνικών.
Πρώην καθηγητής εικαστικών, το 2011 ο Χρυσάνθης υπηρέτησε ως Ακόλουθος Πολιτισμού στο Υπουργείο Εσωτερικών των Η.Π.Α. και έχει διδάξει Διεύθυνση Φωτογραφίας σε μεταπτυχιακά προγράμματα σε όλον τον κόσμο. Είναι κάτοχος Μάστερ Καλών Τεχνών από το Πανεπιστήμιο Carbondale του Νότιου Ιλλινόι και από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου στο Λος Άντζελες.
Φωτογραφία:
http://jameschressanthisascgsc.zenfolio.com
Διεύθυνση Φωτογραφίας:
8.00μμ, προαύλιος χώρος 5ου Γυμνασίου Καβάλας
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/8
Συνομιλίες για την Φωτογραφία: Λία Ναλμπαντίδου – Αθανασία Παπαδοπούλου
Η αυτοέκδοση του photobook “Hotels” της Αθανασίας Παπαδοπούλου συμπίπτει με την αρχή της πανδημίας Covid-19. Οι φωτογραφίες έχουν υλοποιηθεί την δεκαετία 2009 -2019 και διαπραγματεύονται τα ζήτημα της ταυτότητας και του χρόνου. Η φωτογράφος επιχειρεί, στον μεταβατικό χώρο του ξενοδοχείου, να αναγνωρίσει και να ορίσει τον εαυτό, να ξαναδιαβάσει σε αυτόν τις διαρκώς μεταβαλλόμενες σχέσεις και να βρει σημάδια του χρόνου και της διαδοχής. Αναζητά παλαιότερα ίχνη και ενσαρκώνει τον εαυτό της, σε μια προσπάθεια να τον δει όπως πραγματικά είναι.
Αντικείμενο της παρουσίασης θα είναι τόσο η φωτογραφία της Α.Π., όσο και το βιβλίο. Η ανεξάρτητη αυτοέκδοση βασίζεται σε ένα μοντέλο συνεργασίας όπου συναντιούνται δημιουργικά η φωτογραφία, το κείμενο και ο γραφιστικός σχεδιασμός (book design).
Η Αθανασία Παπαδοπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Διδάχτηκε σύγχρονη φωτογραφία στο φωτογραφικό κέντρο “Stereosis” (2004 -2006). Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και στον ελληνικό περιοδικό τύπο.
Το photobook “Hotels” επιμελήθηκε η Λία Ναλμπαντίδου / Studiotessera.
Γραφιστικός σχεδιασμός (book design): Loopo Studio, Κείμενα: Σίλα Ζαμάνη, Μετάφραση: Θάλεια Μπίστικα, Εκτύπωση: Γιώργος Σκορδόπουλος
Ώρα προσέλευσης 8.00 μμ
5ο Γυμνάσιο Καβάλας – Προαύλιος Χώρος
ΣΑΒΒΑΤΟ 28/8
ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ.
Θέμα του εργαστηρίου είναι η “Camera Obscura και οι βασικές αρχές της φωτογραφικής εικόνας”. Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους. Καλεσμένη για την διεξαγωγή του εργαστηρίου η Λία Ναλμπαντίδου, ανεξάρτητη φωτογράφος και έκτακτη διδάσκουσα στο ΤΕΕΤ-ΠΔΜ.
Πλατεία Ελευθερίας, δίπλα στην κατασκευή της Camera Obscura 11.00 πμ
ΣΑΒΒΑΤΟ 28/8
ΠΡΟΒΟΛΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΟΜΟΡΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Η Φωτογραφική Ομάδα Κομοτηνής δημιουργήθηκε από μια παρέα ανθρώπων που ήρθαν κοντά μέσα από τις αναζητήσεις τους πάνω στη φωτογραφία και ειδικότερα στο είδος εκείνο που συνήθως αποκαλούμε «καλλιτεχνική φωτογραφία».
Θα παρουσιάσει δύο θεματικές ενότητες που έλαβαν χώρα τη χρονιά που πέρασε και φωτογραφίες μελών.
Η πρώτη θεματική ενότητα έχει τίτλο «Όνειρα – φωτογραφίζοντας το ασυνείδητο» κι απεικονίζει μια προσπάθεια φωτογράφησης πέρα από το φανερό.
Η δεύτερη θεματική ενότητα έχει τίτλο «Λόγος» κι αφορά στην απόπειρα μιας «φωτογράφησης» κειμένων λογοτεχνίας, ποίησης και στίχων, δηλαδή τις εικόνες που γεννούν μέσα μας οι λέξεις.
https://www.facebook.com/fokomotinis
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΜΑΣ «ΕΦΟΔΟΣ»
Η φωτογραφική ομάδα Δράμας » έφοδος» ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2010 στην πόλη της Δράμας. Αυτή την στιγμή απαριθμεί 30 φωτογράφους όπου τους ενώνει η αγάπη τους για την καλλιτεχνική φωτογραφία και μέσα από αυτήν προσπαθεί να ανυψώσει σιγά σιγά την πολιτισμική παιδεία της πόλης. Έχει διοργανώσει αρκετές εκθέσεις όπως επίσης και σεμινάρια με καταξιωμένους καλλιτέχνες.
https://www.facebook.com/photoefodos
Προαύλιος χώρος 5ου γυμνασίου, 8.00 μμ
ΚΥΡΙΑΚΗ 29/8
ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΑΙΝΙΑΣ “Pick Up a Record, Get back with a Movie Clip”
To Pick Up a Record, Get back with a Movie Clip, είναι ένα συλλογικό project εμφανώς εστιασμένο στο βινύλιο, όπου 76 φοιτητές/τριες του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, με συνολικά πάνω από 100 συνεργάτες, ενεργοποίησαν το χρόνο και τον χώρο του φωτογραφικού κάδρου σε 40 εξώφυλλα βινυλίου, με στόχο τη δημιουργία αφήγησης σε κινούμενη εικόνα, ένα προτζεκτ που θα εμπλουτίζεται κάθε χρόνο με νέες συμμετοχές. Το project ξεκίνησε το ακαδ. έτος 2018-2019 στο πλαίσιο των μαθημάτων Διεύθυνσης Φωτογραφίας με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα. Εφέογλου Έλενα.
Προαύλιος χώρος 5ου γυμνασίου, 8.00 μμ
ΔΕΥΤΕΡΑ 30/8
ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «No subtitles necessary: Lazlo & Vilmos»
Σύνοψη
Η μαεστρία και ο θρίαμβος των μεγάλων διευθυντών φωτογραφίας Laszlo Kovacs και Vilmos Zsigmond, η εκπληκτική επιρροή τους στο παγκόσμιο σινεμά και η βαθιά πεντηκονταετής φιλία τους.
Με εξοπλισμό της σχολής τους κινηματογραφούν την κατάπνιξη της Ουγγρικής Επανάστασης από τους σοβιετικούς το 1956. Ως πρόσφυγες αγωνίζονται εργαζόμενοι σε δευτερεύουσες παραγωγές του Χόλυγουντ για μία δεκαετία, οπότε περνούν σε σημαντικές παραγωγές με την καθοριστική συνεισφορά τους στο σινεμά με φιλμ όπως τα: Easy Rider/Ξένοιαστος Καβαλάρης (1969), Five Easy Pieces/Πέντε Εύκολα Κομμάτια (1970), Paper Moon (1973), McCabe & Mrs. Miller/Η Έντιμος Κυρία και ο Χαρτοπαίκτης (1971), Deliverance/Όταν ξέσπασε η βία (1972), Scarecrow/Το σκιάχτρο (1973), Frances (1982), Close Encounters of the Third Kind/Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου (1978) και The Deer Hunter/Ο Ελαφοκυνηγός (1978).
Οι συνεντεύξεις με τους Karen Black, Peter Bogdanovich, Sandra Bullock, Richard Donner, Peter Fonda, Dennis Hopper, Ellen Kuras, ASC, Tatum O’Neal, Bob Rafelson, Sharon Stone, Vittorio Storaro (AIC, ASC), Jon Voight, Haskell Wexler (ASC) και John Williams μπλέκονται με εξαιρετικά αποσπάσματα αξιομνημόνευτων ταινιών που κινηματογράφησαν ο Kovacs και ο Zsigmond. Αναπτύσσονται παράλληλα πολλά αφηγηματικά νήματα: μια ψυχροπολεμική ιστορία, η ιστορία επιβίωσης του μετανάστη, η ιστορία του πώς άλλαξε το σινεμά.
Στο τέλος της προβολής θα ακολουθήσει διαδικτυακή συζήτηση με τον σκηνοθέτη James Chressanthis. Την συζήτηση θα συντονίσει η κα. Εφέογλου Έλενα, καθηγήτρια του τμήματος Κινηματογράφου, της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ.
Σενάριο και Σκηνοθεσία: James Chressanthis, ASC, GSC
Διάρκεια: 86 λεπτά
ΖΕΦΥΡΟΣ ΘΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ, ΩΡΑ 9.00 μμ
ΤΡΙΤΗ 31/8
ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΙΕΡΟΣΥΛΟΙ»
Μία σκοτεινή και υποβλητική κατάδυση σε ένα κόσμο όπου η
Ορθοδοξία αναμειγνύεται με την ψευδαίσθηση και την κατάρρευση
του Ελληνικού εθνικισμού, καθώς αντιμετωπίζει την τωρινή κι
ανεπανάληπτη πολιτική, οικονομική και ηθική κρίση.
Σκηνοθεσία: Μάρσα Μακρή
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, Μουσική: Νίκος Ξυδάκης. Συμπαραγωγή με Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου & ΕΡΤ.
Στην προβολή θα παρευρίσκεται η σκηνοθέτης Μάρσα Μακρή. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τη σκηνοθέτιδα.
ΖΕΦΥΡΟΣ ΘΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ, ΩΡΑ 9.00 μμ.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ «ΜΗΤΕΡΑ»
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και ο Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας (ΦΟΚ), παρουσιάζουν την συλλογική και συμμετοχική έκθεση φωτογραφίας με θέμα την μητέρα.
Η έκθεση με θέμα τη μητρότητα επιδιώκει να αναδείξει την πολυμορφία και τις πολύπλευρες πτυχές αυτής της σημαντικής έννοιας. Σε αυτήν την έκθεση η μητρότητα «αναδύεται» μέσα από την σκέψη και το συναίσθημα παιδιών και ενηλίκων κάθε ηλικίας και διαφορετικών εθνικοτήτων, που διαμένουν στην Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων Καβάλας. Η προετοιμασία της έκθεσης ξεκίνησε τον χειμώνα, όπου μέλη του ΦΟΚ, σε μια σειρά επισκέψεων στη δομή φιλοξενίας, έδωσαν κάποιες βασικές συμβουλές για το κάδρο, τη σύνθεση και την απεικόνιση του θέματος. Παράλληλα, με τη συμμετοχή μελών του ΦΟΚ στην έκθεση, ανοίγει ένας ιδιαίτερος διάλογος μεταξύ των φωτογραφιών.
Η έκθεση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και υλοποιείται από τον Φωτογραφικό Όμιλο Καβάλας, με την οικονομική υποστήριξη και την αιγίδα Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Ο ΔΟΜ υποστηρίζει τις ελληνικές αρχές στη διαχείριση της ανοικτής δομής φιλοξενίας στην Καβάλα με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG HOME).
Διάρκεια έκθεσης 25-31 Αυγούστου, Προαύλιος χώρος 5ου Γυμνασίου Καβάλας. Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 10.00-13.00 και 19.00-22.00
Εγκαίνια Τετάρτη 25 Αυγούστου ώρα 8.00μμ
CAMERA OBSCURA
Ο Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας και το Cosmopolis παρουσιάζουν μια επισκέψιμη και διαδραστική Camera Obscura σε μέγεθος δωματίου. Την πρωτότυπη εγκατάσταση στην παραλιακή ζώνη του Ιστορικού Λιμανιού της Καβάλας σχεδίασε η αρχιτέκτονας Σοφία Βυζοβίτη – Καθηγήτρια στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πρόκειται για ένα «Σκοτεινό Δωμάτιο» όπου το φως που διαπερνά μια εξαιρετικά μικρή οπή στην μία πλευρά της καμπίνας σχηματίζει ένα αντεστραμμένο είδωλο του περιβάλλοντος χώρου στην απέναντι της πλευρά. Η βασική αυτή αρχή που είναι γνωστή από την εποχή του Αριστοτέλη οδήγησε τελικά τους πρωτοπόρους της φωτογραφίας στην τροποποίηση φορητών «σκοτεινών θαλάμων» και στη δημιουργία των πρώτων φωτογραφιών. Εξερευνώντας τη διαδραστική αυτή κατασκευή μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν με βιωματικό τρόπο τις βασικές αρχές οπτικής που διέπουν την λειτουργία της φωτογραφικής μηχανής αλλά και του ανθρώπινου οφθαλμού.
26-29 Αυγούστου, στο πλαίσιο του Cosmopolis, Πλατεία Ελευθερίας.
Είσοδος ελεύθερη
Ώρες λειτουργίας του σκοτεινού θαλάμου 10.00-14.00 και 17.00-19.00
Διάρκεια 26-29 Αυγούστου
ΧΟΡΗΓΟΙ